Овај дан обележили смо и радно и свечано дружећи се у Сурдуку. Сваки учитељ има свога паралелног колегу са којим се договорио какве ће активности имати са децом.
Први час у првом разреду био је час српског језика на коме су ученици читали и преписивали кратак текст о Вери Мишчевић. Затим су тај текст на коме су биле две фотографије Вере Мишчевић и фотографија спомен бисте испред школе, залепили у своје свеске.
На часу математике за ученике је припремљен наставни листић – бојанка. Задатак је био да сабирајући и одузимајући бројеве до 20, дођу до резултата, под тим бројем пронађу одговарајућу боју и обоје поље под тим бројем том бојом.
Трећи час, физичко и здравствено васпитање, реализован је на школском дворишту. Дечаци су играли фудбал на великом игралишту, а девојчице између две ватре на малом.
После часова уследила је и радионица у оквиру које су деца бојила шаблон на картону, затим секли и спајали васкршње корпице у облику коке.
Учитељи других разреда су се договорили да један део активности буде посвећен управо, народном хероју, Вери Мишчевић, чије име и носи наша школа.
После краћих а битних информација и подсећања на значај ликова из Другог светског рата, посебно и Вере Мишчевић, где је значај стављен на учешће жена у ратовима, деца су добила задатак да напишу своје утиске о разговору, шта би поручила Вери Мишчевић, или, пак, шта би је питала. Такође, већина ученика је и нацртала лик, што је била допуна свега урађеног.
Други део активности је био одлазак у Удружење жена „Јефимија“ где су деца имала прилику да виде и чују где се одржавају састанци и организује рад жена које чувају нашу традицију.
Након ове посете отишли смо у Клуб драмске секције где омладина Сурдука, али и деца из школе, припремају своје представе са којима учествују и освајају награде.
Слично ученицима првог и другог разреда, и ученици трећег разреда имали су интересантан и садржајан дан. Они су након редовних часова, у оквиру радионице, кроз ликовне радове представили лик Вере Мишчевић по узору на њену фотографију коју су могли да виде на видео биму.
Ученици четвртог разреда су такође уживали у међуодељењском дружењу а радионицу су посветили изради ускршње декорације.
Лепо и садржајно смо провели дан, срећни да смо деци пружили могућност не само дружења, него и учења кроз примере из историје, кроз заједничке активности, приближивши тако дух и идеје оног времена, али и развијање љубави према својој земљи, обичајима, традицији и раду.

Верица Жижовић

Слађана Чанковић