Као и до сада Дечију недељу посветили смо подсећању на сва права деце у школи и ван ње. Присетили смо се шта је то „Конвенција о правима детета“ и објаснили њен велики значај. Наиме, она је најзначајнији документ у области права детета и усвојена је 20. новембра 1989. године на генералној скупштини Уједињених нација. Овим документом дефинисана су сва права и слободе деце. Ове године обележили смо 30 година од усвајања овог документа и у складу са тим приступили смо различитим активностима под овогодишњом паролом Дечије недеље „ДА ПРАВО СВАКО-ДЕТЕ УЖИВА ЛАКО“.

Дечија недеља обележена је од 07. до 13. октобра. Традиционално као и претходних година ученици су показали да смо сви једнаки ношењем гардеробе истих боја по данима. Тако смо током првог дана сви били обучени у плаву боју, затим у жуту, црвену, белу и на крају зелену.

Ученици су радознало учествовали у свим предвиђеним активностима а недељу смо отпочели упознавањем са Конвенцијом као важним документом намењеним управо њима. На картицама исписивали су нека од њима важних права, као и обавеза које су такође веома битне. Потом су ученици трећег и четвртих разреда цртали себе као и децу из других крајева света желећи да покажу једнакост међу децом ма где она била. Своје радове и исписане картице пренели смо на пано да бисмо се подсећали свих наших права али и обавеза током целе школске године, а не само у току ове недеље.

Током наредних дана исцртали смо симболичан приказ повезаности све деце света на нашем школском терену, уживајући у игри, добром расположењу у свежем ваздуху.

Ученица Ена Бијелић опробала се у улози учитеља, и одржала занимљив час српског језика. Заменом улога указали смо једни другима колико је битно да једни друге међусобно слушамо и уважавамо, и када смо на месту ученика и када смо на месту учитеља. Ученици су уживали и учили слушајући другарицу у новој улози, која се веома добро припремила. На часу је владала дисциплина и ученици су веома расположено извршавали своје задатке.

Последњи дан у овој недељи провели смо у дружењу, добром расположењу и између осталог игри.

На крају дана придружили су нам се другари из вртића са својим васпитачицама, са којима смо заједно још једном поновили наша права а они су на поклон донели балоне, на којима су била иста била исписана.

Учитељица Станислава Радиновић