Екскурзија Сремска Митровица – Засавица

У четвртак, 30. маја 2019. године, ученици петог, шестог и седмог разреда заједно са својим разредним старешинама у 8 часова ујутру су кренули на дуго очекивани излет. Ђаци су са великим нестрпљењем ишчекивали полазак са жељом да што пре упознају културно, историјско и природно богаство Срема.

Најпре је посећен Српски музеј хлеба у Пећинцима, где је домаћин Јеремија веома срдачно дочекао ђаке и показао како се некад млело брашно, а како правио и пекао хлеб. Из Пећинаца пут је водио ка Сремској Митровици где су се ученици упознали са остацима Римског царства на подручју Срема, односно са историјским и културним знаменитостима. Били су у посети Музеју Срема и Царској палати. Поносни наставници су приликом посета слушали похвале о својим ученицима који су показали колико су фини, пристојни и васпитани.

Након обиласка Царске палате, ученици и наставници су се упутили ка резервату природе – Засавици. То је био заиста посебан доживљај за ђаке. Возили су се бродићем „Умбра“ и том приликом сазнали да у овом резервату постоји ретка и јединствена врста рибе – умбра. Научили су да праве разлику између трске и рогоза као и то да постоји врста птице веома слична патки. Могли су виде мангулице, али да се сликају на магарцу. Уживали су у погледу са веома високе дрвене куле.

После кратке пловидбе уследио је ручак, а након ручка ученици су имали слободно време које су искористили за игру и дружење у природи. Како све лепо кратко траје, тако је овај дан кратко трајао. Кад је било време за полазак, ученици су нерадо кренули, јер су уживали и нису желели да скраћују забаву.

У Сурдук, однсно у Белегиш, стигли су око 18 часова, помало уморни, али веома задовољни, са осмехом, пуни знања и нових незаборавних успомена.

Емилија Јелачић Радојчић