Правац: Сурдук – Белегиш – Нови Сад – Петроварадин – Сремски Карловци – Стражилово – Белегиш

Једнодневна екскурзија  за I  и II разреде реализована је 10.06.2022.са поласлком у 8:00 часова.

Ученици су били распоређени у два аутобуса.У првом аутобусу су били ученици првог разреда , а у другом другог  разреда.

Аутобуси су били удобни, чисти, безбедни, ученици везани сигурносним појасима, климатизовани, у свако аутобусу два професионална возача, водичи у сваком аутобусу.

Од пријављени ученика , четири ученика нису путовали на екскурзију. Сви учитељи  су са собом имали „ИЗЈАВУ“ родитеља да дете  није имало предходних седам дана симптоме и знаке инфекције и да није лечено од COVID-19.

Путујући водич је упознавао ученике са пределима, знаменитостима које могу да виде кроз прозор. Водич је током пута успостављао комуникацију са ученицима, ученици су понављали градиво из света око нас, песнике и обрађене песме.

Стигавши у Нови Сад у Дунавском  парку на свежем ваздуху, ученици су доручковали .

После доручка , кренули смо у обилазак. Посетили смо музеј Војводине са сталном поставком архелогије, историје и етнологије.

Ученици су били пажљиви, слушали су кустоса која им је објашњавала поставку и враћала их у прошлост. Интерсовања ученика су била различита. Свако је нашао нешто што му је привукло пажњу.

Кренули смо у краћу шетњу Дунавском и Змај Јовином улицим до Трга Слободе. Упознавали се са разним грађевинама  и споменицима  у центру града.

Након тога смо се превезли аутобусом до Петроварадина. Уживали су гледајући мост „Дуга“ и у даљини тврђаву.

Највећа атракција ученицима је била Петроварадинска тврђава, најочуваније подземне војне галерије, сплет просторија, дугачких ходника у четири нивоа, кроз које их је кустос водио и објашњавао а они уживали.

Уморни и задовољни тиме што су видели кренули смо пут Стажилова на ручак. Ручак је био тако добар да су све појели а посебно десерт.

После ручка искористилили су ливаду и шуму за игру.

Кренули смо до Сремских Карловаца. Обишли смо центар града и њихове знаменитости.

Задовољни и испуњени заједничким дружењем током дана , кренули смо пут Сурдука и Белегиша. Песмом у аутобусу смо показали да смо задовољни даном који је иза нас.

Вођа пута: Пријић Нада