Ученици од I – IV разреда из Сурдука, посетили су пољопривредно газдинство које се зове Зелена плантажа Ива, које се налази у Сурдуку. Разлога зашто смо посетили ово газдинство има више. Један од разлога је да се ученици упознају са активностима и радним могућностима особа са сметњама у развоју, јер је ово газдинство укључено у пројекат “Социјална инклузија”. На овом имању живе и раде особе са инвалидитетом. Иако физички можда другачији од нас показали су нам колико су психички јаки, упорни, вредни и спремни да покажу да физички инвалидитет никако није препрека да буду срећни, успешни и корисни чланови овог друштва.

Ово газдинство се бави узгајањем коза и производњом сира од козјег млека. То им је основно занимање. Ученици су се упознали са начином узгајања коза, исхраном, мужом, прерадом млека. Упознали смо се са начином производње сира, видели опрему која се налази у сирани, наравно без уласка у просторију јер из хигијенских разлога у сирану улазе само одређене особе.Деца су имала прилику да пробају различите врсте сира које се производе у овом домаћинству, да пију козије млеко и кефир.

Такође смо искористили лепо време тога дана и прошетали кроз засаде лешника, који су такође део овог газдинства. Оно што је ученицима било посебно интересантно јесу глистарници, који су још једна од активности којима се баве чланови овог газдинства. У глистарницима се прерађује стајњак и добија хумус, а глисте продају пецарошима.

Након обиласка газдинства, ученицима трећег и четвртог разреда је организована радионица у оквиру које се разговарало о емоцијама, о томе како ми на лицу препознамо различите врсте емоција, ученици су показали како се они осећају и какав им је израз лица када су срећни, тужни, бесни…Након тога су ученици цртежом представљали  одређене емоције. Ученицима првог и другог разреда такође је организована ликовна радионица.

Кроз све активности током посете, од упознавања са начином и организацијом рада на у овом газдинству, преко упознавања са садржајима овог газдинства, реализацијом радионице за ученике водила нас је госпођа Тања, дефектолог по струци. Својим приступом ученицима, занимљивим и разноврсним причама, учинила је да нам овај дан протекне у дивном расположењу, да научимо много тога о животу у једном оваквом газдинству, да научимо да ценимо људе иако су по нечему другачији од нас, да верујемо да се вољом, жељом, упорношћу  може постићи све.Људи који овде живе и раде су нам то својим примером показали.  Само треба веровати у себе и бити упоран!

Велико хвала Тањи, Маји, Ивану, Викторији, Петру и Марији!

Учитељица
Слађана Чанковић