Изложба сувенира и дрвених предмета

Током септембра и октобра на часовима пројектне наставе ученици првог разреда су највише времена посветили садржајима о дрвећу и предметима који настају од дрвета. Из тог разлога су донели од куће предмете од дрвета и изложили их у својој учионици али и сами правили од папира, као продукта дрвета разноврсне дечје радове.

Посета столару

У склопу школског пројекта „Штипа а не боли“, који ће се реализовати током целог првог полугодишта ученици првог разреда су са својом учитељицом, посетили једну столарску радионицу и упознали се са активностима које у њој обавља један мајстор – столар. Одмах, по доласку, љубазни домаћин, Дејан Чавић , нас је послужио бомбонама а затим увео у простор у ком ради.
Прво што су деца могла да науче јесте разлика између занимања дрвосече и столара. Затим су имали краће предавање о начину обраде стабла и површинској обради дрвета. Имали су прилику да виде где се и како реже, бруси, спаја, буши, фарба и лакира пуно дрво или дрвене плоче. Значајно време се посветило причи о заштити радника и опасности које прете у оваквој једној радионици.
Упознали су се са процесом добијања дрвеног степеништа, као и прављењем столица и ентеријера за правослани храм у Белегишу.
Прича нашег домаћина је највеће интересовање побудила код дечака али су и девојчице изашле задовољне и заинтригиране занатском делатношћу.
Оно што смо желели смо и успели, да ученици виде пут настанка једног дрвеног упутребног предмета али и да схвате важност и сврху људског рада .
Хвала домаћинима на сарадњи и срдачном дочеку.

Снежана Павловић