27.1. 2024. године у нашој школи је, већ традиционално, обележен Дан Светог Саве. Као и сваке године у Белегишу, кумови су били ученици другог разреда, који су извели и три скеча и показали да се међу њима крију млади глумци, док су у Сурдуку кумови били ученици седмог разреда. Ученици виших разреда су нас све подсетили на поуке и поруке које нам је Свети Сава оставио у аманет.

„Ко удара тако позно…“ дух Светог Саве у Сурдуку својим гласом уноси у наша срца ученица трећег разреда Горана Богданов уз пратњу наставнице музичке културе Јелице Рондић. Дела Светог Саве трају вековима и трајаће докле год је нас. Са ликом и делом светитеља упознаје нас ученица Анастасија Грубач.

Након уводне речи, ученици су са свештеником исекли славски колач, а затим је наступио богат програм, драмски тесктови су се смењивали са текстовима Милорада Павића, Љубомира Симовића и других истакнутих књижевника док су се у сали Дома културе у Сурдуку смењивала предања Светог Саве, те смо се још једном подсетили како се култ Светог Саве чува и у народној и уметничкој књижевности.

. „Ускликнимо с љубављу..“ за сам крај приредбе и обећање да дела нашег светитеља, градитеља, учитеља, писца и архиепископа никада неће бити заборављена.

Заједничка порука коју смо понели након одржане академије је да су заједништво, породица и мир у души, мир са самим собом вредности које морамо неговати.

Наставница Мирјана Мирковић
Учитељица Ивана Давидовић