РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКТА “СТАРА ПОРОДИЧНА КУЋА” У ОСНОВНОЈ ШКОЛИ “ВЕРА МИШЧЕВИЋ” БЕЛЕГИШ

Почетком јула месеца, када ђаци већ увелико одмарају,а осмаци се припремају за упис жељене средње школе, два наставника су дошла на идеју да реализују један занимљив пројекат.

Идеја се јавила изненада и прихваћена је са великим ентузијазмом. У то време још увек није почела реализација пројектне наставе, али то за нашу школу није била препрека с обзиром да већ годинама у назад на угледним часовима комбинујемо различите предмете у циљу што интересантнијег и иновативног начина учења и поучавања ученика. У комбинацији су били српски језик и хемија, математика и географија… Овог пута договор су склопили наставник техничког и информатичког образовања, Стеван Ђорђевић, и наставница српског језика, Мирјана Мирковић.

Већ на самом почетку наишли смо на препреку, дело “Стара породична кућа” Павла Угринова се обрађује у седмом разреду, а грађевинарство и архитектура у шестом. Међутим, директорка школе Славица Васић Илић је била пријатно изненађена договором и решили смо да пробамо и то, комбиноваћемо градиво два разреда,а у самом пројекту спојићемо два одељења.

Наставник Стеван Ђорђевић је окупио одличну екипу ученика 6-1 одељења и започело се са изградњом војвођанске куће по моделу оне коју је Павле Угринов описао у свом делу.

У саму израду куће утрошено је око 150 сати, ученици су се веома потрудили и направили кућу која је до најситнијих детаља одговарала датом опису. Кућа је рађена у размери 1:10.

Одлучено је да сам пројекат буде презентован 19. јануара 2019. године у Белегишу, а презентацији су присуствовали сви ученици и запослени у нашој школи.

Први део је осмишљен тако да се уради анализа дела “Стара породична кућа”, Павла Угринова са ученицима 7-1 одељења. Скренули смо пажњу на то шта за сваког од нас значи кућа и дом као место које асоцира на топлину породичног окружења. Подсетили смо се основних врста описивања, са посебним акцентом на ентеријер и екстеријер и указали на посебне детаље који се јављају у свакој од описаних просторија. На крају смо покушали да замислимо какве особине имају људи који су живели у тој кући на основу самог описивања и појединости које се јављају у собама.

Затим су ученици 6-1 одељења приказали макету куће и описали своје конкретне задатке и задужења приликом израде, као и материјале и алате које су користили при самој изради.

Утисци су били различити. Трема је учинила своје, тако да су ученици 7-1 били мало инертнији и тиши него иначе, а могла је бити изражена већа интеракција међу самим учесницима из оба одељења. Са великим интересовањем смо саслушали све предлоге, сугестије и похвале. Почетна идеја је била лепа, уживали смо у самом току пројекта, који је први те врсте у нашој школи и показао је које све ширине у поучавању и учењу пружа пројектна настава. Сама презентација пројекта била је новина и за ђаке и за наставнике тако да није замерити ако нисмо били савршени. Оно што нас посебно радује је чињеница да је овај пројекат на саме ученике оставио велики утисак, те су наставили да користе и примењују стечена знања и у току редовног наставног процеса. Тако да је циљ, сложићете се, итекако постигнут с обзиром на позитивне реакције оног коме и јесте намењен – самим ученицима.

Наставница српског језика Мирјана Мирковић

Наставник техничког и информатичког образовања Стеван Ђорђевић